B. Termeni şi condiţii aplicabile comenzilor de bunuri şi servicii efectuate pe site-ul www.posta-romana.md

C. Limitarea raspunderii privind informaţiile conţinute pe site-ul www.posta-romana.md

D. Politica de confidențialitate și de securitate a prelucrării datelor cu caracter personal

E. Securitatea informaţiilor transmise prin intermediul site-ului www.posta-romana.md

1. Informatii generale

2. Definitii si termeni

3. Documente contractuale

4. Politica de Vanzare Online

5. Comanda (MyPostalcard, MyMark si MyLetter)

6. Pretul Bunurilor si Serviciilor

7. Metode de plata

8. Facturare

9. Conditii de Livrare

10. Politica de retur

11. Publicitate

12. Forta Majora

1. Informatii generale                                                                                                                                                                                    

1.1  Posta Romana SRL (denumita in continuare Posta Romana), adresa Mun. Chisinau, str.Vlaicu Pircalab 63, orele de lucru  Luni – Vineri 9.00-18.00, adresa de email: info@posta-romana.md.

1.2 Site-ul www.posta-romana.md este proprietatea Postei Romane. Vizitarea sau utilizarea Site-ului www.posta-romana.ro implica acordul si acceptarea din partea dvs. termenilor si conditiilor prezentate mai jos. De aceea, pentru folosirea in cele mai bune conditii a Site-ului, se recomanda citirea cu atentie a tuturor Termenilor si Conditiilor.

1.3 Posta Romana isi asuma dreptul de a face modificari ale prevederilor referitoare la Termenii si Conditiile de utilizare a Site-ului www.posta-romana.md fara o alta notificare. Va invitam sa reveniti periodic in aceasta sectiune pentru a fi informati cu privire la modificarile ulterioare.

1.4 Sunteti de acord si acceptati ca, fara nici o notificare prealabila, Posta Romana poate sterge sau adauga orice informatie pe site sau intrerupe orice activitate pe site.

1.5  Pe site-ul www.posta-romana.ro sunt disponibile spre achiziționare online următoarele servicii: expediere cărți poștale ilustrate personalizate (denumit în continuare MyPostalcard), creare și comandă etichete tip timbru personalizate (denumit în continuare MyMark), creare și comandă plicuri personalizate (denumit în continuare MyLetter), toate serviciile sus-menționate putând fi plătite pe site cu card bancar.

1.6 Serviciilor MyPostalcard, MyLetter și MyMark oferite de Poșta Română pe site-ul www.posta-romana.md le sunt aplicabile termenii și condițiile specifice prezentate în cele ce urmează, precum și Condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale.

1.7 Lansarea comenzilor  prin intermediul prezentului site implica acceptul dumneavoastra cu privire la continutul Termenilor si Conditiilor in care aceste servicii sunt comercializate on-line..

2. Definitii si termeni                                                                                                                                                                                   

Posta Romana – denumirea comerciala a Posta Romana SRL

Site – domeniul www.posta-romana.md detinut de Posta Romana SRL;

Vanzator – Posta Romana;

Cont – sectiunea din Site formata dintr-o adresa de e-mail si o parola care permite Cumparatorului transmiterea Comenzii si care contine informatii despre Client/Cumparator si istoricul Cumparatorului in Site;

Comanda – document electronic ce intervine ca forma de comunicare intre Vanzator si Cumparator prin care Cumparatorul transmite Vanzatorului, prin intermediul Site-ului, intentia sa de a achizitiona Bunuri si

Servicii de pe Site;

MyPostalcard – serviciu de poștă hibridă ce permite utilizatorilor crearea de cărți poștale ilustrate personalizate cu imaginile Cumpărătorului și transmiterea acestora în format fizic tipărit către adresa introdusă de cumpărător. Serviciul este oferit în două variante: Basic (corespondență internă/internațională neprioritară simplă) și Premium (corespondență internă/internațională prioritară cu serviciul suplimentar Recomandat). În cazul opțiunii Premium, cărțile poștale personalizate se livrează în plic închis;

MyMark –  oferă clienților (persoane fizice sau juridice) posibilitatea de a utiliza imagini personalizate pentru a crea etichete tip timbru care pot fi lipite pe plicurile cu corespondență transmise la diverse ocazii (invitatii la evenimente speciale, evenimente de afaceri etc.). Etichetele personalizate tip timbru MyMark nu au valoare postala și nu pot fi utilizate pentru plata efectuării serviciilor de corespondență ale Poștei Române. Pentru expedierea trimiterilor poștale personalizate cu etichete tip timbru MyMark este necesară plata serviciilor poștale conform tarifelor în vigoare.

MyLetter – oferă clienților (persoanelor fizice sau juridice) posibilitatea de a utiliza imagini sau fotografii pentru a crea plicuri personalizate pentru corespondență transmise la diverse ocazii (invitații la evenimente speciale, evenimente de afaceri etc.).

Cumparator – persoana fizica / persoana juridica sau orice entitate juridica care efectueaza una sau mai multe comenzi pe site, prin intermediul sectiunilor dedicate din site-ul www.posta-romana.ro;

Vizitator/Utilizator – orice persoana fizica/juridica care utilizeaza Site-ul in scopuri informative, fara a deschide cont si fara a efectua comenzi;

Utilizator inregistrat – persoana fizica/juridica care utilizeaza Site-ul in scopul efectuarii de comenzi si care are un cont inregistrat pe Site si care, prin finalizarea procesului de creare a Contului, si-a dat acordul cu privire la clauzele specifice Site-ului din sectiunea Termeni si Conditii;

Bunuri si Servicii – orice produs sau serviciu, inclusiv documentele si serviciile mentionate in Comanda, care urmeaza a fi furnizate Cumparatorului de catre Vanzator ca urmare a efectuarii unei comenzi, dupa validarea tranzactiei. Pe Site-ul Postei Romane cu trecere la www.posta-romana.ro Vizitatorii si Utilizatorii au posibilitatea sa achizitioneze urmatoarele Bunuri si ServiciiMyPostalcard, MyMark si MyLetter. Pentru achizitionarea acestor Bunuri si Servicii Cumparatorul poate utiliza metodele de plata disponibile pe Site.

Continut

• toate informatiile de pe Site care pot fi vizitate, vizualizate sau altfel accesate prin utilizarea unui echipament electronic (calculator desktop, laptop, tableta si smartphone);
• continutul oricarui e-mail trimis Cumparatorilor de catre Vanzator prin mijloace electronice si/sau orice alt mijloc de comunicare disponibil;
• informatii legate de Bunurile si/sau Serviciile si/sau tarifele practicate de Vanzator intr-o anumita perioada;
• date referitoare la Vanzator, sau alte date privilegiate ale acestuia.

Document – prezentele Termene si Conditii.

Newsletter – mijloc de informare periodic, exclusiv electronic, respectiv posta electronica (e-mail) asupra Bunurilor si Serviciilor si/sau a promotiilor desfasurate de Vanzator intr-o anumita perioada, fara niciun angajament din partea Vanzatorului cu referire la informatiile continute de acesta.

Tranzactie – incasarea sau rambursarea unei sume rezultata din vanzarea unui Bun si/sau Serviciu ca urmare a unei Comenzi efectuate de catre Cumparator, prin utilizarea serviciilor de plati online puse la dispozitia Cumparatorului pe Site, prin procesatorul de carduri bancare agreat de catre Vanzator.

Specificatii – toate specificatiile si/sau descrierile Bunurilor si Serviciilor asa cum sunt precizate in descrierea acestora.

3. Documente contractuale                                                                                                                                                                        

3.1 Prin inregistrarea unei Comenzi pe Site, Cumparatorul este de acord cu forma de comunicare ( e-mail) prin care Vanzatorul isi deruleaza operatiunile comerciale.

3.2 Contractul se considera incheiat intre Vanzator si Cumparator in momentul primirii de catre Cumparator de la Vanzator, prin intermediul postei electronice, a notificarii de validare a tranzactiei.

4. Politica de Vanzare Online                                                                                                                                                                      

4.1 Accesul in vederea efectuarii unei Comenzi pe Site ii este permis oricarui Utilizator.

4.2 Comunicarea cu Vanzatorul se poate realiza prin intermediul telefonului, prin e-mail sau prin corespondenta trimisa la adresa mentionata in sectiunea “contact” din Site. Vanzatorul are libertatea de a gestiona informatiile primite fara a fi nevoit sa aduca justificari pentru aceasta.

4.3 Posta Romana isi rezerva dreptul de a cere Utilizatorilor/Cumparatorilor introducerea manuala a codurilor de validare de tip captcha, in vedere protejarii informatiei din cadrul Site-ului.

4.4 Posta Romana poate publica pe Site informatii despre Bunuri si/sau Servicii si/sau promotii practicate de catre aceasta.

4.5 Toate tarifele aferente Bunurilor si/sau Serviciilor prezentate pe Site sunt exprimate in lei (RON). Tarifele pentru serviciile postale cuprinse in sfera serviciului universal sunt scutite de TVA. Tarifele pentru serviciile postale suplimentare (recomandat, confirmare de primire, Post Restant, confirmare electronica de primire, avizare telefonica, personal), serviciile postale care sunt in afara sferei serviciului universal, precum si tarifele pentru serviciile non-postale au TVA inclus. Pentru fiecare serviciu/categorie de servicii se specifica acolo unde este cazul daca tarifele exprimate sunt scutite de TVA sau au TVA inclus,  valoarea TVA fiind de 19%.

4.6 Vanzatorul nu este/nu poate fi facut responsabil pentru niciun alt cost suplimentar suportat de Cumparator, incluzand dar nelimitandu-se la comisioane de conversie valutara aplicate de catre banca emitenta a cardului acestuia, in cazul in care moneda de emitere a acestuia difera de RON. Responsabilitatea pentru aceasta actiune o poarta numai Cumparatorul.

4.7 Toate informatiile folosite pentru descrierea  Serviciilor disponibile pe Site (imagini statice / dinamice / prezentari multimedia / etc.) nu reprezinta o obligatie contractuala din partea Vanzatorului, acestea fiind utilizate exclusiv cu titlu de prezentare.

5. Comanda (MyPostalcard, MyMark si MyLetter)                                                                                                                                                                                    

5.1 Clientul/Cumparatorul poate efectua pe site urmatoarele tipuri de Comenzi(cu trecere la www.posta-romana.ro) MyPostalcard, MyMark si MyLetter.

5.2 Comenzile se efectueaza prin completarea formularelor prezente in sectiunile dedicate. Finalizarea Comenzii are loc dupa efectuarea platii online pe Site prin intermediul unui card bancar, sau prin plata la oficiul sau factorul postal in cazul abonamentelor de presa.

5.3. Comenzile MyPostalcard/MyLetter/MyMark se supun urmatoarelor conditii:

5.3.1 Pentru fiecare comanda de MyPostalcard efectuata prin intermediul site-ului, Cumparatorul se obliga sa achite, in functie de optiunea aleasa (Basic sau Premium): tariful pentru serviciul postal de corespondenta prioritara/neprioritara (scutit de TVA), tariful pentru serviciul suplimentar Recomandat (TVA inclus), cat si tariful pentru prelucrarea imaginii (TVA inclus)

5.3.2 Vanzatorul va anula orice Comanda pentru MyPostalcard efectuata de catre Cumparator, in urma unei notificari prealabile, fara nicio obligatie ulterioara, sau fara ca vreo parte sa poata pretinde celeilalte daune in in cazul in care imaginile si textele transmise pentru procesare:

– contravin ordinii publice si bunelor moravuri,

– au caracter discriminatoariu(de ex. discursuri care instigă la ură împotriva unor grupuri de persoane, în special datorită rasei, originii etnice, religiei, handicapului, sexului, vârstei, statutului de veteran sau orientării sexuale)

– au caracter politic, imoral, sexist, pornografic, reprobabil, ofensator,

– înfățișează acte violente, îndeamnă la violență,

– prezintă acte de extremă dreaptă sau stângă,

– folosesc conținuturi care contravin legislației, în special legislației privind protecția tinerilor

– fac reclamă la, sau ofera produse care contravin legilor, în special legilor privind protecția minorilor

– încalca legile în vigoare sau incita la încălcarea legilor

– fac reclamă la, ofera sau distribuie mărfuri sau servicii

5.3.3 Termenul de executie pentru serviciul MyPostalcard este de:

– Z+7 zile lucratoare, pentru varianta prioritara (MyPostalcard intern Premium), din care: o zi este necesara pentru prelucrarea si tiparirea imaginilor pe suport fizic, iar Z+5 reprezinta timpul de circulatie stabilit legal pentru acest tip de serviciu.

– Z+7 zile lucratoare, pentru varianta neprioritara (MyPostalcard Basic), din care: o zi este necesara pentru prelucrarea si tiparirea imaginilor pe suport fizic, iar Z+5 reprezinta timpul de circulatie stabilit legal pentru acest tip de serviciu.

5.3.4 In cazul in care a optat pentru MyPostalcard Premium (carte postala ilustrata personalizata, regim de viteza prioritar, serviciul suplimentar recomandat), Cumparatorul, respectiv Expeditorul, consimte ca plicurile continand cartile postale ilustrate personalizate transmise de catre acesta sa fie depuse direct la casuta postala a Destinatarului. De asemenea, Cumparatorul consimte asupra faptului ca in cazul MyPostalcard Premium nu va solicita o dovada ulterioara privind livrarea la destinatar.

5.3.5. Termenul de execuție pentru serviciul MyMark și MyLetter este de:
– Z+3 zile lucrătoare, din care: o zi este necesară pentru prelucrarea și tipărirea imaginilor pe suport fizic, iar Z+2 reprezinta timpul de circulație stabilit legal pentru acest tip de serviciu.

5.5 Prin finalizarea Comenzii Cumparatorul consimte ca toate datele furnizate de acesta, necesare procesului de cumparare, sunt corecte, complete si adevarate la data plasarii Comenzii.

5.6 Vanzatorul poate anula Comanda efectuata de catre Cumparator, in urma unei notificari prealabile adresate Cumparatorului, fara nicio obligatie ulterioara a vreunei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese in urmatoarele cazuri:

– neacceptarea de catre banca emitenta a cardului Cumparatorului, a tranzactiei, in cazul platii online;
– invalidarea tranzactiei de catre procesatorul de carduri agreat de www.posta-romana.ro, in cazul platii online;
– datele furnizate de catre Client/Cumparator, pe Site sunt incomplete si/sau incorecte;

– pentru abonamente de presa: atat contravaloarea abonamentului pentru publicatiile alese (corespunzator perioadei pentru care se face abondamentul), cat si tarifele postale de livrare

5.7. Pentru toate tipurile de Comenzi efectuate pe Site, daca acestea sunt inregistrate intr-o zi nelucratoare (exemplu sambata, duminica sau sarbatoare legala), termenul de executie incepe cu urmatoarea zi lucratoare.

6. Pretul Bunurilor si Serviciilor                                                                                                                                                                            

6.1 In cazul achizitionarii abonamentelor de presa, pretul final platit de Cumparator este format din pretul abonamentului pentru publicatia/publicatiile selectate si perioada de abonare  (exprimat in lei si care contine TVA) la care se adauga taxa de distribuire;
6.2 In cazul utilizarii serviciului E-mandat, pretul final platit de Cumparator este format din suma pe care doreste sa o transmita + tariful serviciului E-mandat + tarifele aferente serviciilor suplimentare, daca este cazul.

6.3 În cazul servicilor MyPostalcard / MyMark / MyLetter, prețul final plătit de Cumpărător este format din tariful aferent serviciului universal de corespondență din treapta de greutate corespunzătoare în funcție de cantitatea pentru care a optat (corespondență internă/internațională, regim de viteză neprioritar/prioritar), tariful serviciului suplimentar recomandat și tariful pentru prelucrarea și tipărirea imaginii.

7. Metode de plata                                                                                                                                                                                              

Clientul are la dispozitie  metode de plata.

“Plata Online cu card bancar “(Visa/Maestro/Mastercard).

 Cumparatorul achita” Online prin card bancar ” pentru Bunurile si Serviciile Achitionate pe Site, este necesar sa completeze un formular cu informatiile despre cardul detinut in pagina securizata a procesatorului de plati (BCR – euplatesc.ro).
– Platile cu carduri de credit/debit emise sub sigla Visa si MasterCard (Visa/Visa Electron si MasterCard/Maestro) se efectueaza prin intermediul sistemului „3-D Secure” elaborat de organizatiile care asigura tranzactiilor on-line acelasi nivel de securitate ca cele realizate la bancomat sau in mediul fizic, la comerciant.
– „3-D Secure” asigura in primul rand ca nici o informatie legata de cardul dumneavoastra nu este transferata sau stocata, la nici un moment de timp, pe serverele magazinului sau pe serverele procesatorului de plati, aceste date fiind direct introduse in sistemele Visa si MasterCard.

8. Facturare                                                                                                                                                                                                      

8.1 Vanzatorul va emite catre Cumparator o factura pentru Bunurile si Serviciile livrate, obligatia Cumparatorului fiind sa furnizeze toate informatiile necesare emiterii facturii conform cu legislatia in vigoare.

8.2 Vanzatorul va transmite electronic Cumparatorului factura aferenta Comenzii ce contine Bunuri si/sau Servicii la adresa de e-mail mentionata de Cumparator in Contul sau sau in formularul care trebuie completat pentru plasarea Comenzii in cazul in care nu a optat pentru deschiderea unui Cont.

8.3 Pentru corecta comunicare a facturii aferente Comenzii, Cumparatorului ii revin obligatiile de a-si actualiza ori de cate ori este cazul datele din Contul sau si de a accesa informatiile si documentele aferente fiecarei Comenzi, existente in Cont. Prin aceasta modalitate de comunicare Cumparatorul, accesand Contul sau, va detine o evidenta a facturilor emise , putandu-le salva si arhiva la randul sau in orice moment si in orice modalitate pe care o doreste.

8.4 Datele cardului de plata ale Clientului/ Utilizatorului/ Cumparatorului nu vor fi accesibile  si nici nu vor fi stocate de catre de www.posta-romana.ro sau de catre procesatorul de plati integrat in Site, ci doar de catre institutia de autorizare a Tranzactiei sau o alta entitate autorizata sa presteze servicii de stocare date de identificare a cardului, despre a carei identitate Clientul/ Utilizatorul/ Cumparatorul va fi informat, anterior introducerii datelor.

9. Livrarea Bunurilor                                                                                                                                                                                          

9.1 Vanzatorul va presta serviciile si va efectua  livrarile prin intermediul subunitatii postale careia ii este arondat Destinatarul Bunurilor si Serviciilor achizionate de Cumparator.

9.2 Vânzătorul va efectua livrarea Pentru serviciile MyPostalcard, MyMark și MyLetter, Vânzătorul va efectua livrarea bunurilor atât pe teritoriul României, cât și în afara teritoriului acesteia.

10. Politica de retur                                                                                                                                                                                            

10.1 Daca, din diverse motive, CNPR este in imposibilitate de a achita suma tranzactiei (mai putin taxele), aceasta este inapoiata expeditorului, in contul bancar asociat cardului prin care s-a facut debitarea sumei, conform legislatiei in vigoare.

10.2 Motive ce pot conduce la imposibilitatea achitarii sumei: (lista este enumerativa fara a fi exhaustiva):

-informatii incomplete sau incorecte privind numele sau adresa destinatarului;
-refuz de primire a sumei;
-destinatar decedat;
-expirarea termenului de pastrare (implicit, 10 zile calendaristice) la dispozitia destinatarului.

11. Publicitate                                                                                                                                                                                                     

11.1 In momentul in care, Clientul isi creaza un Cont pe Site, are posibilitatea sa isi exprime acordul cu privire la primirea de Newslettere.

11.2 Renuntarea la primirea Newslettere-lor de catre Client sau Cumparator se poate face in orice moment folosind legatura special destinata din cadrul oricaror Newslettere

11.3 Renuntarea la primirea Newslettere-lor nu implica renuntarea la acceptul dat pentru prezentul Document.

12. Forta Majora                                                                                                                                                                                                 

Posta Romana nu poarta responsabilitatea pentru nicio intarziere sau eroare rezultand direct sau indirect din cauze care nu depind de vointa www.posta-romana.ro Aceasta exonerare include, dar nu se limiteaza la: erorile de funcţionare a echipamentului tehnic de la Posta Romana, lipsa functionarii conexiunii la Internet, lipsa functionarii conexiunilor de telefon, viruşii informatici, accesul neautorizat în sistemele www.posta-romana.md / www.posta-romana.ro ,erorile de operare, precum si cazurile de forta majora stipulate de legislatia romana in vigoare.

C. Limitarea raspunderii privind informaţiile conţinute pe site-ul www.posta-romana.md

Posta Romana SRL depune toate eforturile rezonabile pentru a asigura exactitatea si valabilitatea informatiilor furnizate pe paginile de Internet www.posta-romana.md. Cu toate acestea, cum politicile, termenii, preturile si informatiile sunt in contiunua schimbare, CN Posta Romana SA isi rezerva dreptul de a modifica in orice moment, fara notificare, informatiile continute pe acest site si nu ofera garantii sau interpretari privind acuratetea acestora.

Link-urile externe sunt furnizate ca un serviciu pentru utilizatori, Posta Romana SRL nu accepta nicio responsabilitate sau raspundere pentru acuratetea sau continutul acestor site-uri.

D. Politica de condidențialitate și de securitate a prelucrării datelor cu caracter personal 

În conformitate cu prevederile Regulamentului General de Protecţie a Datelor (UE) nr. 679/ 2016 – RGPD sau Regulamentul, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, CN POŞTA ROMÂNĂ SA – CNPR si Posta Romana SRL prelucrează date cu caracter personal în scopuri legitime, cu respectarea principiilor menţionate în continuare.

CNPR colectează şi prelucrează date cu caracter personal, în scop de:

  • furnizare de servicii poştale;
  • reclamă, marketing şi publicitate;
  • activităţi de comisionar vamal.

Perioada de prelucrare a datelor dvs. personale este urmatoarea:

  • pentru serviciile achizitionate pe site ( MyPostalcard, MyMark, MyLetter, ) este de 18 luni;
  • pentru Reclamatii Interne si Externe este de 3 luni;
  • pentru Formularul Suport Clienti este de 30 de zile.

Prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu responsabilitate prin mijloace mixte (manuale şi automate), cu respectarea cerinţelor legale şi în condiţii care să asigure securitatea, confidenţialitatea, integritatea, disponibilitatea, transparenţa şi respectarea drepturilor persoanelor vizate.

1. Principii ale prelucrării datelor cu caracter personal

In continuare CNPR – CN Posta Romana SA si subsidiara Posta Romana SRL

NotificareaCNPR în calitate de operator de date cu caracter personal este notificat la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal fiind înregistrat cu nr. 8077 din 10.01.2008;

Legalitatea: Datele cu caracter personal sunt prelucrate cu buna-credinţă, în temeiul şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv conform prevederilor Regulamentului;

Scopul şi limitarea determinată de scop: Orice prelucrare de date cu caracter personal se face în scopuri bine determinate, explicite şi legitime, adecvate, pertinente şi neexcesive prin raportare la scopul în care sunt colectate şi ulterior prelucrate; Confidenţialitatea: Persoanele care prelucrează, în numele CNPR, date cu caracter personal au prevăzut în contractul individual de muncă şi în “fişa postului” o clauză explicită de confidenţialitate privind prelucrarea datelor cu caracter personal; Consimţământul persoanei vizate: În anumite situaţii, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile strict menţionate în Regulament, prelucrarea poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimtământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare; în celelalte situaţii CNPR va efectua prelucrarea, deasemenea, în conformitate cu prevederile Regulamentului şi ale legislaţiei în vigoare;

Informarea: Persoanele vizate sunt informate în mod explicit, prin mijloace online şi offline, cu privire la faptul că li se vor prelucra date cu caracter personal în scopul realizării serviciilor CNPR;

Protejarea persoanelor vizate: Persoanele vizate au garantat dreptul de informare şi de acces la datele care sunt prelucrate, dreptul de rectificare, dreptul de restricţionare şi dreptul de ştergere a datelor, dreptul de portabilitate a datelor şi dreptul de a nu fi supuse unei decizii individuale de prelucrare a datelor personale. Totodată, persoana vizată are dreptul de a se adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanţei de judecată pentru apărarea oricăror drepturi ocrotite de lege, care le-au fost încălcate; Protejarea minorilor: Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot achiziţiona în nume propriu produse sau servicii şi solicita, respectiv primi comunicări de la CNPR cu acordul reprezentantului legal, conform legii. Orice prelucrare de date cu caracter personal ale minorilor se va realiza numai în condiţiile legii.

Transferul de date: CNPR nu transferă date cu caracter personal, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege;

Crearea de profil: CNPR nu creează profiluri ale utilizatorilor de servicii poştale. În cazul studiilor de marketing dezvoltate de CNPR, este solicitat acordul neechivoc al persoanelor vizate.

Exactitatea: CNPR are nevoie de sprijinul clienţilor săi în furnizarea datelor pentru realizarea serviciilor poştale, însă exactitatea acestor date depinde de calitatea informaţiilor livrate de persoanele vizate şi/ sau de partenerii contractuali; Identificarea: Pentru soluţionarea solicitărilor referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal adresate CNPR persoana vizată trebuie să facă dovada efectuării serviciului poştal;

StocareaCNPR stochează datele cu caracter personal pentru perioada necesară realizării scopurilor pentru care au fost colectate, respectiv pentru conformarea la prevederile legale în vigoare;

SecuritateaCNPR utilizează metode şi tehnologii de securitate, împreună cu politici aplicate salariaţilor şi proceduri de lucru, inclusiv de control, evaluare şi audit, pentru a proteja datele cu caracter personal colectate conform prevederior legale în vigoare.

2. Politica prelucrării datelor cu caracter personal

În conformitate cu principiile Regulamentului şi a legislaţiei în vigoare, CNPR are obligaţia de a prelucra cu responsabilitate datele personale care îi sunt furnizate.

3. Drepturile persoanei vizate

În conformitate cu prevederile Regulamentului, persoana vizată are următoarele drepturi:

  • dreptul de a obţine de la CNPR, la cerere şi în mod gratuit, confirmarea faptului că datele care o privesc sunt sau nu prelucrate de CNPR, iar dacă datele sunt prelucrate de CNPR persoanei în cauză i se garantează dreptul de a avea acces la aceste date;
  • dreptul de a obţine de la CNPR, la cerere şi în mod gratuit rectificarea, actualizarea, blocarea sau ştergerea datelor (dreptul de a fi uitat) a căror prelucrare nu este conformă cu Regulamentul;
  • dreptul de a obţine de la CNPR, la cerere şi în mod gratuit notificarea către terţii cărora le-au fost dezvăluite datele oricărei operaţiuni efectuate conform Regulamentului, dacă această notificare nu se dovedeşte imposibilă sau nu presupune un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat;
  • dreptul de a se opune şi de a restricţiona în orice moment, din motive întemeiate şi legitime, ca datele care o vizează să facă obiectul unei prelucrări, cu excepţia cazurilor în care există dispoziţii legale contrare; în caz de opoziţie justificată prelucrarea nu mai poate viza datele în cauză;
  • dreptul la portabilitatea datelor, adică primirea datelor personale, la cerere, într-un format structurat, utilizat în mod curent şi care poate fi citit automat şi dreptul ca aceste date să fie transmise direct altui operator, dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic. De asemenea, pentru a reclama nerespectarea drepturilor protejate de Regulament persoana vizată se poate adresa ANSPDCP – Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau/şi instanţelor de judecată.

4. Responsabilul cu protecţia datelor

5. Securitatea datelor cu caracter personal

În conformitate cu prevederile Regulamentului, CNPR depune eforturi constante, pe deoparte, pentru asigurarea unui nivel de securitate corespunzător şi reducerea/ eliminarea riscurilor care pot afecta datele cu caracter personal prelucrate şi, pe de altă parte, pentru menţinerea capacităţii de a asigura confidenţialitatea, integritatea, disponibilitatea şi rezistenţa continue ale sistemelor şi serviciilor de prelucrare.

6. Gestionarea riscurilor

În ceea ce priveşte riscurile, CNPR ţine seama în special de riscurile prezentate de prelucrarea datelor, generate în special, în mod accidental sau ilegal, de distrugerea, pierderea, modificarea, divulgarea neautorizată sau de accesul neautorizat la datele cu caracter personal transmise, stocate sau prelucrate într-un alt mod.

7. Încălcarea securităţii datelor

Încălcarea securităţii datelor va fi comunicată de CNPR în termenele stabilite de Regulament, fără întârzieri nejustificate, tuturor părţilor implicate aşa cum sunt acestea indicate de Regulament. Pentru mai multe detalii şi informaţii orice persoană interesată se poate adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, contact: Adresa: Bdul. Gral. Gh. Magheru nr. 28-30, sector 1, Bucureşti; Web: www.dataprotection.ro.

Politica de securitate pentru protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal se aplică tuturor salariaţilor CNPR, precum şi tuturor structurilor centrale şi teritoriale ale CN POŞTA ROMÂNĂ SA si Posta Romana SRL

Data: 15.05.2023

E. Securitatea informaţiilor transmise prin intermediul site-ului www.posta-romana.md  

 Posta Română SRL se angajeaza sa asigure cel mai inalt standard de securitate referitor la sistemele proprii, dar si dumneavoastra, in calitate de utilizator final, jucati un rol important in asigurarea securitatii informatiilor transmise pe Internet. De accea va rugam sa va asigurati ca:

  • utilizati programe anti-virus si asigurati-va ca acestea contin cele mai recente actualizari
  • folositi optiunile de securitate ale sistemului de operare
  • sistemul de operare si browser-ul dumneavoastra sunt actualizate cu ultimele patch-uri de securitate
  • faceti tot ce va sta in putinta pentru a preveni accesul neautorizat la PC-ul dumneavoastra, si asigurati-va ca nu sunteti urmariti de alte persoane atunci cand desfasurati activitati confidentiale prin intermediul PC-ului dumneavoastra
  • schimbati parolele de access in mod regulat, aveti grija sa alegeti parole complexe si greu de ghicit de altii (complexitatea recomandata include o combinatie de litere mari, litere mici, numere). De asemenea, nu utilizati aceeasi parola pentru alte site-uri, servicii online, aplicatii, etc.
  • nu deschideti e-mail-uri suspecte si nici nu incercati sa accesati link-uri sau butoane din interiorul acestora deoarece in cazul unor asemenea actiuni, pe calculatorul dumneavoastra se pot instala de o maniera transparenta aplicatii rau intentionate (virusi, coduri care spioneaza, alte aplicatii de tip malware) care pot duce la alterarea sau furtul datelor
  • evitati folosirea retelelor Wireless nesecurizate („open access”) sau a celor ce nu prezinta incredere
  • recomandam ca atunci cand se acceseaza pagini web pentru plati online sa aveti deschisa in browser doar acea pagina.